top of page
Søk

Konnerud og Skoger for 50 år siden.

  • Forfatterens bilde: te-fjeld
    te-fjeld
  • 19. apr.
  • 12 min lesing

Alle har vel fått med seg at det i år er 50 år siden Skoger og Konnerud historielag ble startet? Her er en oversikt over små og store lokale nyheter fra dette året.


Konnerud


Nyåret begynte med innbrudd i en landhandel på Konnerud, der store mengder tobakksvarer ble stjålet. Det står ikke hvor i avisen, men Skalstad landhandel(?) var et yndet objekt for øltørste og røyksugne banditter.

(Fremtiden)
(Fremtiden)

Konnerud IL arrangerte som vanlig sitt landsrenn tidlig i januar. Hele 650 skiløpere reiste opp til Konnerud denne helga. 1975 var en (av mange) snøfattige vintre på 70-tallet, og løperne kom langveisfra. Utover vinteren var det flere klubber som måtte flytte sine renn til Konnerud. Således gikk Skjærgårdssprinten i Konneruds løyper en måned seinere, med Nøtterø IL som arrangør.

(Fremtiden)
(Fremtiden)

Men tross lite snø, ble det som vanlig kaos i Konnerudbakkene når det kom litt. 30. januar begynte det å snø kraftig midt på dagen, og når folk skulle hjem fra jobb, hopet det seg raskt opp med biler i alle retninger. Noen bare parkerte, og gikk hjem, andre klarte å snu, og kjørte rundt Skoger. De fleste brukte minst 3 timer hjem den dagen.

Og selv om det var lite snø på Konnerud denne vinteren, ble det en lang vinter. Det siste snøfallet på Konnerud kom 29. mai!

(DT&BB)
(DT&BB)

Konnerud Skolekorps feiret 25. januar sitt 20 års jubileum. (Og feiret nylig sitt 70-års jubileum.) Med rundt 50 aktive musikanter var korpset på denne tiden et av de største (og beste?) i Buskerud. Hyggelig da å lese på deres hjemmeside at de også i dag er like mange, og ikke synes å lide under problemet med rekruttering, som man hører om fra mange andre skolekorps.

I juni arrangerte de et stevne der 6 andre korps fra Drammen, Lier og Røyken spredde glede og musikk rundt på hele Konnerud.


(Fremtiden)
(Fremtiden)

Bussbillettene ble som vanlig dyrere fra nyttår. En enkeltbillett fra byen til Hallermoen gikk opp fra 2,00 kr. til 2,50 kr. En sint Konnerudbeboer skrev i avisa at han syntes det var vel grovt å øke prisen med 25%, når de før nyttår hadde lovet å øke prisene med kun 7,5%. 10-øringen var fortsatt i omløp, så det hadde sånn sett ikke vært vanskelig å øke prisene med mindre enn en 50-øring.

(Fremtiden)
(Fremtiden)

Montebello-rennet ble arrangert for 15. gang søndag 26. januar. Tross lite snø ( avlysning i 1971 og 1973 pga. dette) ble det renn i 1975. Konnerud Il, Skoger IL og Vinn-Sande sto som arrangør. Starten vekslet mellom Sande og Konnerud, og i 1975 var det Konnerud som hadde starten. Fjorårsvinneren Arnulf Eek fra Konnerud IL stilte dessverre ikke til start for å forsvare seieren. Løpet ble vunnet av Jon Sand fra V. Lier.

(Fremtiden)
(Fremtiden)

Ridderrennet på Beitostølen ble en stor dag for Konnerud og Skoger. Morten Langerød fra Konnerud vant herreklassen og Åse Britt Hoven dameklassen.

(DT&BB)
(DT&BB)

Og Barnas skidag ble flyttet fra Løvåsjordet til Sletta.


(Fremtiden)
(Fremtiden)

Årets største nyhet på Konnerud var utvilsomt smuglersaken. En trailer fra et transportfirma på Konnerud ble i begynnelsen av mai stoppet i Gøteborg med 1578 flasker Cognac og Whisky ombord. Det kom etter hvert fram at dette slettes ikke var første turen, og far og sønn ble seinere dømt for ulovlig import av mer enn 90.000 flasker. (Det var nok en del Drammensere som fikk det travelt med å rydde i barskapet.)

(Fremtiden)
(Fremtiden)

Drammen Kommune kjøpte like før årsskiftet bruket Dalen (Olsrud) på Grinderud. Her ble det lagt mange planer. Det skulle bygges parkering og HV-hus. Men Konnerudfolk protesterte tydeligvis kraftig nok til at i hvert fall HV-huset ble skrinlagt. (Tross en bevilling på 175.000, kr. fra forsvarsdepartementet.)

Men parkering for friluftsfolket ble det etter hvert. I 1978 ble det åpnet en parkeringsplass med plass til 300 biler som erstatning for den provisoriske vinterparkeringen som hvert år skjedde på Grinderudjordet. Og i 1997 fikk Konnerud jeger- og fiskeforening bygge sitt Villmarkshus der.

Det var også planer om å lage friluftsområde ved Ormetjerns østside (og Nedre-Eiker skulle gjøre det samme på vestsiden av tjernet.) Men jeg kan ikke finne at disse planene heller ble realisert.

(DT&BB)
(DT&BB)

Utbyggingen på Konnerud var, som vel i alle år, en stor sak i 1975. Da som nå var det veiforbindelsen ned til Drammen som var hovedproblemet.

Å få plass til en firefeltsvei var umulig uten ekspropriasjon av en rekke eiendommer. Drammen kommune slet med dårlig økonomi, og ingen politikere var villige til å ta en avgjørelse. Byplanrådet framla i september sin løsning med en tunell fra ingeniørvesenets lager (Konnerudgata 73) til litt nedenfor steinbruddet. Men det er vel nå, 50 år seinere, ennå ingen som har kjørt gjennom denne?

(DT&BB)
(DT&BB)

I mellomtiden flikket de litt på Konnerudbakkene, og utvidet veien mellom Steinbruddet og avkjøringen til Hallermoveien, slik at det på sikt skulle bli plass til to kjørebaner oppover.

I den forbindelse skjedde det 3. juli en tragisk arbeidsulykke. Skytebas og arbeidsformann Olaf Berntsen fra Andorsrud ble drept da en hjullaster mistet bremsene. (Olaf var far til min tante, Astrid Kristensen, og jeg kjente han godt.)

(DT&BB)
(DT&BB)

Kommunen holdt på med å lage en arealplan for Konnerud Nord (som omfattet området fra Lønnerud og Baklia til Stordammen og Konnerud sentrum.) Mens planleggingen foregikk, innførte de total byggestopp på Konnerud.

Når planene ble lagt ut til høring, var "Aksjonskomitéen for Harmonisk Utbygging av Konnerud" uenige med det meste. De fikk gjennomslag for noen forandringer, bl.a. mer grøntanlegg, kun småhus i tun og at gjennomføringen av Hagbart Kyllands vei til Stubberud ikke ble noe av. (På kartet ser det vel ut som at kommunen ikke totalt har skrinlagt dette?)

(DT&BB)
(DT&BB)

Men det var flere problemer. Kloakknedføringen til et renseanlegg måtte bygges før man kunne starte utbyggingen. Her hadde man allerede så smått begynt på en tunell fra Dunkedalen via Kobbervikdalen til Solumstrand på Svelvikveien. Men så var det krefter som heller ville føre kloakken fra Konnerud ned til Muusøya renseanlegg. Tunellen til Solumstrand ble fulført, men om noe også gikk til Muusøya har jeg ikke klart å finne ut.

(DT&BB)
(DT&BB)

Konnerud fikk sitt drikkevann fra Bremsa, men siden Drammen kommune drev på med utbyggingen av Glitre-vannverket, ville de at også Konnerud skulle knyttes til dette. Sommeren 1975 var en skikkelig tørkesommer, og i Drammen var det vanningsrestriksjoner i lang tid. Unntatt på Konnerud. Der hadde de nok vann. (Først i 1999 fikk Konnerud Glitrevann i kranene.)

(DT&BB)
(DT&BB)

Skoler med plass til alle barna må man nødvendigvis ha. På Konnerud var det skoleutbygging i 1934 (etter at den gamle skolen brant i 1933), 1954, 1964 og Hallermoen skole ble bygd i 1974. Hver gang man bygde skole på Konnerud visste man allerede under byggingen at den om få år ville være for liten. Så allerede i 1975 ble det bestemt at Hallermoen måtte utvides. (Den ble utvidet i 1978, 1993 og 1997.)

8. og 9. klasse hadde i noen år blitt busset ned til St. Hallvard ungdomsskole (ved jernbanestasjonen.) Men fra 1974 skulle de gå på Konnerud skole. Dette ble selvfølgelig noe trangt, og det ble derfor i 1975 planlagt bygging av Konnerud Ungdomskole på Gomperud, som burde stå ferdig i 1981/82 (Som vi vet nå ble den bygd på Svendsedammen, og sto ferdig i 1983.)

(Fremtiden)
(Fremtiden)

I påsken var det hele 3 innbrudd på Skalstad landhandel. Øl og hermetikk ble byttet for tjuvraddene. Men denne gangen ble de tatt. Tre karer i 30-åra ble noen dager seinere avbrutt av politiet i sin påskefeiring.

(Fremtiden)
(Fremtiden)

I april ble det kalt inn til et konstituerende møte for å danne Skoger og Konnerud historielag 29. april på forsamlingshuset Skogvang. (Jeg lurer fortsatt litt på hvorfor det ble hetende bare Skoger historielag de første åra?)

(DT&BB)
(DT&BB)

16. august hadde historielaget sitt første arrangement. En gruvevandring på Konnerud med lektor Odd Halsen (St. Hallvard Gymnas) som veiviser i det gamle Konnerud-verket.

Senere på høsten startet historielaget sin registrering og innsamling av gamle landbruks-redskaper.

Historielaget fikk for øvrig avslag på sin søknad om kommunalt bidrag det første året.

(DT&BB)
(DT&BB)

Konnerud IL hadde stor aktivitet med mange idretter på denne tiden. Men bane-fasilitetene var elendige. Koksgrusbanen "Sletta" egnet seg til tider mer til svømme-konkurranser enn til fotball og friidrett. Det hadde derfor i mange år vært planer for en ny idrettsstadion på Konnerud. Kommunen hadde i 1971 kjøpt inn gården Ulverud, på andre sida av Jarlsbergveien fra Sletta. I 1975 ble det så vedtatt utbygging, tross kommunens dårlige økonomi, og gravearbeidene kom i gang høsten 1975, og første byggetrinn sto ferdig til idrettslagets 50-års jubileum i 1977.

Som aktiv friidrettsutøver på den tiden var jeg litt innvolvert i planleggingen. Vi mente at når man først skulle bygge en friidrettsbane måtte den få fast banedekke. Men Drammen kommune skulle gjøre dette billigst mulig, og derfor ble det bare grusbane. Jeg vet ikke hvor mye den banen ble brukt til friidrett, men den medførte etter hvert at friidretten på Konnerud døde ut, (alle dro ned til Drammen), og jeg ser at banen er fjernet i dag. Konnerud IL har ikke lenger friidrett på programmet.

(Fremtiden)
(Fremtiden)

Mens vi er inne på friidrett må det nevnes at den Konnerudbeboer som fikk navnet sitt flest ganger i landets aviser i 1975 var Konnerud IL's eminente spydtallent, Tove Vindheim. Bare 16 år gammel vant hun jr.-NM dette året, og hevdet seg i stevner landet rundt. Dessverre måtte hun gi seg så alt for tidlig pga. skader et par år seinere.

(Konnerud Sport)
(Konnerud Sport)

Konnerud IL søkte i 1975 om å få arrangere Ski-NM i jubileumsåret, 1977. Dessverre fikk de ikke det, men året etter var det NM på ski på Konnerud.

(DT&BB)
(DT&BB)

I 1888 kjøpte Skoger kommune kirkebakken av en nabo. Men naboen fikk aldri oppgjør for handelen. Sommeren 1975 kommer derfor et barnebarn av naboen og krever betaling, ellers vil han sperre kirkebakken med gjerde. Heldigvis kom de til en minnelig ordning, slik at man slapp å snike seg inn bakveien for å gå i kirken.

(Fremtiden)
(Fremtiden)

Det ble i 1975 fastslått at det ennå ville gå noen år før alle som ville kunne få telefon på Konnerud. I dag kan man gå i en butikk og kjøpe en brukbar telefon i løpet av noen minutter. Så enkelt var det ikke i 1975. Man måtte stå flere år på venteliste, (opp til 20 år i Drammen!) og man måtte låne Televerket 1000.- kr. (?) for å bli den heldige innehaver av det grå apparatet. Telefonsentralen for Konnerud var fortsatt analog, og hadde et begrenset antall nummer. (Jeg husker at telefonsentralen i Rørvollveien 29 ble bygget, men har ikke klart å finne ut når.)


(DT&BB)
(DT&BB)

Hele Konneruds postdame, Karin Berntsen, feiret sitt 25 års jubileum som postbud. Det ble beregnet at hun hadde tilbakelagt 150.000 km og bært 400 tonn med post i løpet av disse årene.


(DT&BB)
(DT&BB)

Den første snøen falt på Konnerud 9. oktober. Det vil si at det var bare drøyt 4 måneder uten snøvær på Konnerud i 1975.


På 70-tallet hadde man avisbudets dag 17. oktober. I 1975 ble Signe Aspedokken fra Røstmyrveien valgt ut som Buskeruds representant, og fikk en drømmedag i Oslo, med besøk på Stortinget, Akershus slott og Rådhuset. (Signe var vårt lokale avisbud.)

(DT&BB)
(DT&BB)

Konnerud-lyrikeren Kjell Erik Vindtorn fikk sitt internasjonale gjennombrudd med deltagelse på poesi-festivaler i Jugoslavia og Belgia.

(Fremtiden)
(Fremtiden)

Årets julegave på Konnerud sto Olaf Frøiland for da han ga 20 mål av sin tomt på vestsida av Verkselva til Lions aksjon Døv-Blind. Her ble Eikholt Senter for Døv-Blinde bygget, og åpnet av kong Olav V i 1980.

(DT&BB)
(DT&BB)


Skoger


Nyhetsåret i Skoger begynte også med et tyveri. Fra en bil ved Fretheimsaga ble det stjålet ei verktøykasse og en ny elektrisk drill.


(DT&BB)
(DT&BB)

Bingo var den store inntektskilden til lag og foreninger. Skoger sanitetsforening, avd. Åserudkroken, arrangerte Bingo på restaurant Blix på Strømsø i Drammen. For å trekke publikum fra Konnerud og Skoger ble det satt opp gratis buss til Tveten og Andorsrud etter bingoen.

(Fremtiden)
(Fremtiden)

Rådyra synes frukttrær er utmerket vintermat. Hos Jan Gundesø ble det så ille at etter befaring fra viltnemnda fikk han fellingstillatelse på 2 rådyr.

(DT&BB)
(DT&BB)

I 1975 ble det opprettet Bydelsutvalg i Drammen. Både i Skoger og på Konnerud ble de konstituert i februar dette året. Bydelsutvalgene skulle være et bindeledd mellom befolkningen og politikerne. I saker som angikk deres bydel kunne utvalget komme med innspill, men de hadde ingen bestemmende rett.

Utvalgets første forman, Lars Erik Christiansen mente at alle kjente alle i Skoger, og at hvis det var saker som ble diskutert blant befolkningen ville de raskt komme bydelsutvalget for øre.

Bydelsutvalgene ser ut til å ha dødd ut tidlig på 2000-tallet, men i 2018 innførte Drammen kommune Nærutvalg, som vel mer eller mindre har samme funksjon.

(Fremtiden)
(Fremtiden)

Skoger IL's damelag i håndball vant sin avdeling i 3.divisjon, med seier i den avgjørende kampen mot Sturla. Men de tapte dessverre i opprykkskampen mot Kongsvinger, og ble værende i 3.

(Fremtiden)
(Fremtiden)

Også herrelaget gjorde det bra, og vant sin avdeling i 4. divisjon. Dermed spilte begge Skoger-lagene i 3. divisjon i 75/76 sesongen.

Skoger IL hadde fått lagt ny gressmatte på Skogerbanen. I slutten av juli var matta klar, og de inviterte Konnerud, Sylling og Nordre Sande til cup. Skoger tapte dessverre semifinalen mot Sylling (på straffespark), og Konnerud og Sylling spilte finalen, der Konnerud vant 2-0.



1. Skoger speidertropp feiret sitt 50 års jubileum 25. februar 1975. Troppen hadde på dette tidspunkt 27 aktive speidere pluss 18 ulvunger. De hadde sitt eget troppshus på Hestesletta ved Glassverket, og ei hytte oppunder Nordbykollen.

De feiret med andre ord nylig sitt 100-års jubileum, og med drøyt 60 medlemmer står de i dag sterkere enn noen sinne.

(DT&BB)
(DT&BB)

Det var allerede bestemt at Drammens nye sentral-kirkegård skulle ligge ved Skoger kirke. I 1975 ble det arrangert en arkitekt-konkurranse for denne. Blant de 26 deltagerne i konkurransen var det den unge arkitekt-studenten Tom Wike fra Tønsberg som vant.

Hans forslag ble beskrevet som " gjennomarbeidet, storlinjet tenkt med akseoppbygging og perspektivvirkning. Han viste forståelse for anlegg av store dimensjoner og tilpasning til det omliggende landskap".

Nå må en slik sak selvfølgelig gjennomdiskuteres, og det gikk 11 år før den nye sentral-kirkegården ble vigslet, og det i en veldig nedskalert versjon.

(DT&BB)
(DT&BB)

En av de største sakene i Skoger i 1975 var byggingen av et regionalt avfallsanlegg på Lindum.

Drammen kommune hadde invitert 8 andre kommuner til et interkommunalt anlegg i Skoger. Den gang ble stort sett alt avfall bare dumpet ned i en liten dal hvor (forhåpentligvis) avrenningen ikke var til sjenanse for noen.

Denne saken måtte selvfølgelig også diskuteres. Og selv om Lier, Røyken og Sande tidvis fikk deponere sitt avfall på Lindum, kom det vel ingen god løsning før man utover 90-tallet begynte med kildesortering, resirkulering og søppelforbrenning.


(DT&BB)
(DT&BB)

Sørlandske hovedvei (E18) var også et diskusjonstema i 1975. Man innså at på sikt måtte motorveien føres videre nedover i Vestfold. Drammen ble hver utfartshelg en skikkelig propp, der det dannet seg milelange køer. Diskusjonen gikk på om man skulle følge den gamle traseen eller bygge en ny "åsside-vei". Skoger bydelsutvalg talte varmt for åsside-alternativet.

Men når man ser den løsning som sto ferdig i 1995, går vel veien stort sett tvers gjennom jordbrukslandet i Skoger, og først når den nærmer seg kommunegrensa til Sande går den opp i åssida.

Det var for øvrig i 1975 planer om en "hovedvei" fra Skoger over Konnerud til Eiker, for å forbinde E18 og E76. Den skulle også gjøre utbygging av Konnerud syd mulig. Denne veien ble det (heldigvis?) ikke noe av.

(DT&BB)
(DT&BB)

Når vi først er inne på sørlandske hovedvei må jeg ta med en sak som i 1975 sto i DT & BB's spalte "50 år siden": En Oslo-bil hadde passert i rasende fart på Holmestrandveien, forbi lensmannsbetjenten i Skoger. Han hadde lagt seg på hjul, og klart å stoppe råkjøringen. Oslomannen fikk en klekkelig "belønning" for å ha kjørt over 40 km/t både i kurver og flat vei.


Sommeren 1975 var som tidligere nevnt under Konnerud en veldig tørke-sommer. Bøndene i Skoger måtte ty til halm som fôr utover vinteren. De ble også oppfordret til å hjelpe bøndene lenger opp i Buskerud, der det sto like dårlig til, og der de ikke hadde kornproduksjon. Erik Juel på Lindum sa da at den halmen han kunne avse skulle han ta på ryggen og bære opp. Og han regnet med å måtte nødslakte 30 % av besetningen.

(DT&BB)
(DT&BB)

Barna som bodde i Kobbervikdalen gikk på Skoger barneskole. Det medførte at de hadde et par kilometer langs E18 som skolevei hvorav en kilometer var uten fortau/gangvei. Dette var for kort til å få skoleskyss, og foreldrene var selvfølgelig bekymret.

Alle var ikke enige, og et leserinnlegg i DT&BB fra "en som hadde hatt barn på E18" mente at faren var sterkt overdrevet.

Skoger skole åpnet i 1962 på sin nåværende plass. I åra fra den åpnet til 1975 skjedde det en eksplosjon i biltrafikken i Norge. Det som var trygt på 60-tallet var livsfarlig i 1975.

Kommunen skjønte dog problemet. Og her ser vi muligens Norgesrekord i kommunal saksbehandling. 14 dager etter innlegget om farlig skolevei utlyste Drammen kommune anbud for bygging av 1000 m skolevei langs E18!


(Fremtiden)
(Fremtiden)

I 1975 stengte butikken på Heimtun ved E18 dørene. Bjarne og Ragnhild Eriksen hadde da drevet butikken i 40 år. Kundegrunnlaget var dårlig, og fortjenesten deretter. Men mens andre butikker la om til "snarkjøp" reklamerte Eriksen med "ta det med ro-kjøp". Her kunne man komme og slå av en prat mens man handlet.

(DT&BB)
(DT&BB)

21.oktober brøt det ut storbrann i Skoger. Låven på Unelsrød gård brente ned. Nora Unelsrød var alene hjemme da brannen brøt ut, men klarte å redde ut grisene. De fleste hønene, og mye verdifullt utstyr brant dessverre opp.

(D&BB)
(D&BB)

Andedammen på Danvik er en kunstig dam anlagt av bryggerieier Jacob Styrmoe, som på slutten av 1800-tallet eide Danvik gård. Den har tidligere blitt kalt Isdammen, Ishavet og lille Styrmoes dam. I 1900 ble den kjøpt av Skoger Meieribolag for å skaffe is til avkjøling.

Men i 1975 var den en liten park hvor folk kom for å mate endene. Mens andre anså ender som god mat. Deriblant rev og løshunder. Parksjef Erling Berge mente at noe måtte gjøres, og det ble anlagt en liten øy i tjernet, med en hytte der endene kunne søke ly.

(DT&BB)
(DT&BB)

Etter å ha ligget brakk i 15 år ble Andorsrudbakken rustet opp for hopp igjen. Det første rennet ble arrangert i romjula, og Tom Knutsen fra Teie IF (Tønsberg) vant og satte bakkerekord med 34 m.

Dårlig med lokal deltagelse. Bare to på resultatlista: Børre Tørhaug fra Skoger og Atle Norvik fra Konnerud.

Et par mer kjente deltagere i rennet var Jan-Erik Aalbu, (omdiskutert hoppsjef) fra Bærum og Ole Bremseth (som vant gull i lagkonkurransen i Oslo-VM 7 år seinere) fra Hokksund.









 
 
 

Comments


+4748116550

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2022 by FJELDHEIM GEOKONSULT. Proudly created with Wix.com

bottom of page